logo

NASLOVNA

ZIDARI KRALJEVSKOG SVODA

VELIKI KAPITEL SRBIJE

KAPITELI

KONKORDATSKA TELA

NOVOSTI

KORISNI LINKOVI

KONTAKT

 

 

 

 

pic

pic

Iz knjige Rituala Stepena Kraljevskog
Svoda iz 1783. godine. (Engleska)

 

pic

Slobodno zidarstvo se pojavilo u Srbiji već početkom devetnestog veka prema podacima o loži koja je tada postojala u Beogradu. Prva prava i priznata slobodno zidarska loža je osnovana 1876 od strane Velikog Orijenta Italije pod imenom “Svetlost Balkana”. U godinama koje slede, sve do Prvog svetskog rata, u Srbiji je osnovano i radilo nekoliko loža pod zaštitom različitih instranih Velikih Loža. Sa gradnjom prvog masonskog Hrama lože Pobratim u Beogradu 1912. godine, i sa osnivanjem tela Drevnog i Prihvaćenog Škotskog Reda, u Srbiji je osnovan Vrhovni Savet Drevnog i Prihvaćenog Škotskog Reda, pod čiju zaštitu su došle sve lože na teritoriji Srbije. Konačno, 1919. godine, po završetku rata, Velika Loža Srba, Hrvata i Slovenaca – Jugoslavija, je osnovana i sve lože sa teritorije novo formirane države su došle pod zaštitu ove Velike Lože. Vrhovni Savet Drevnog i Prihvaćenog Škotskog Reda Srbije je promenio ime u Vrhovni Savet Drevnog i Prihvaćenog Škotskog Reda Jugoslavije. Kada je Velika Loža prestala sa radom 1941 godine po izbijanju Drugog Svetskog rata, te ponovo probuđena nakon sloma komunizma, 1990, ova tradicija rada samo sa stepenovima Drevnog i Prihvaćenog Škotskog Reda je nastavljena.

Tradicija Jorka, ne samo da se nije pratila, nego nije ni bila mnogo poznata među slobodnim zidarima u Srbiji. Svakako, izvestan broj pojedinaca među srpskim slobodnim zidarima, posebno onih koji su pripadali američkim i zapadno evropskim obidijencijama su dobijali stepenove Zidara Kraljevskog Svoda i pokušavali su da povežu slobodno zidarske organizacije u Srbiji sa Kapitularnim obidijencijama na zapadu.  

Krajem devedesetih godina prošlog veka neki srpski masoni su postali članovi Kapitela u Engleskoj i pokušali su da prošire Englesku tradiciju  Zidara kraljevskog svoda u Srbiji. Druga grupa masona iz Srbije se priključila Kapitelu u Zagrebu ( Hrvatska) koji je radio pod Velikim Kapitelom Austrije, te su i oni pokušali da prošire Američku tradiciju u Srbiji. Ali značajnog pomaka u razvoju Zidarstva Kraljevskog Svoda u Srbiji nije bilo sve do 2012. godine, kada je Veliki Majstor Ujedinjenih Velikih Loža Srbije Vladimir S. Marković dobio stepenove Reda Jorka, uključujući i stepenove Kraljevskog Svoda u Francuskoj, pod pokroviteljstvom Internacionalnog Generalnog Velikog Kapitela Zidara Kraljevskog Svoda.

Konačno, oktobra 2013, pod pokroviteljstvom Velikog Kapitela Princ Hol Zidara Kraljevskog Svoda Južne Karoline, u Beogradu su osnovani Kapiteli Kralj Solomon Br. 64., Ključni Kamen Br. 65., i Harmonija Br. 66.

Nakon godinu dana rada pod dispenzacijom, ovi Kapiteli su 17. Oktobra 2014. na Godišnjoj Skupštini Velikog Kapitela Princ Hol Zidara Kraljevskog Svoda Južne Karoline dobili Povelje i postali pravi, potpuni i legalni Kapiteli Zidara Kraljevskog Svoda.

Prvog novembra 2014. na zajedničkom radu ova tri Kapitela u Beogradu, u prisustvu Velikog Prvosveštenika Velikog Kapitela Južne Karoline i drugih Velikih Oficira, odlučeno je da, sa dozvolom Velikog Kapitela Princ Hol Zidara Kraljevskog Svoda Južne Karoline, bude osnovan Veliki Kapitel Srbije.

Izabrani su Veliki Oficiri i Veliki Prvosveštenik Velikog Kapitela Južne Karoline ih je postavio na njihove dužnosti. Za prvog Velikog Prvosveštenika je izabran Bivši Veliki Majstor UVLS Br. Vladimir S. Marković.Nakon toga održana je Prva Godišnja Skupština Velikog Kapitela Srbije, na kojoj su usvojeni Konstitucija i Pravilnik Rada.Sedište Velikog Kapitela je u Beogradu. Redovna Godišnja Skupština VKS se održava svake godine u Oktobru.

Tri osnivačka Kapitela su dobili nove brojeve: Kralj Solomon Br. 1, Ključni Kamen Br. 2. i Harmonija Br.3. Tokom prve godine postojanja broj članova ova tri Kapitela se udvostručio.

pic

Grb Velikog Kapitela Srbije se sastoji iz stilizovanog grba Srbije u čijoj sredini se nalazi znak Zidara Kraljevskog Svoda, odnosno Trostruki Tau u trouglu koji se nalazi unutar kruga. Iznad se nalazi Kraljevski Svod sa Ključnim Kamenom u sredini i Zavetnim Kovčegom ispod luka. Sa obe strane stoje dva Kerubima pod čijim otvorenim krilima se svi ovi sveti simboli nalaze i oni simbolizuju Božansku zaštitu pod kojom se nalaze Zidari Kraljevskog Svoda.

Ispod grba je napisano na lenti “Slava Bogu”, što je moto Zidara Kraljevskog Svoda, a sa strane je ispisana godina osnivanja Velikog Kapitela Srbije – 2014 ( 2544 u Kalendaru zidara kraljevskog svoda).

pic

Veliki Kapitel Zidara Kraljevskog Svoda Srbije ima pod svojom zaštitom tri Kapitela: Kralj Solomon Br.1, Ključni Kamen Br.2, i Harmonija Br.3. Sva tri Kapitela rade u Orijentu Beograd. U planu je otvaranje novog Kapitela u Orijentu Novi Sad.

pic

pic

Humanitarni rad i milosrđe predstavljaju jednu od osnovnih delatnosti članova Velikog Kapitela Zidara Kraljevskog Svoda Srbije. Braća svojim materijalnim prilozima i ličnim angažovanjem pomažu brojnim zajednicama, ustanovama i pojedincima. Ovo predstavlja nastavak svetle tradicije među slobodnim zidarima Srbije, koji su, od samog početka pre sto pedeset godina, bili osnivači i sponzori prvih milosrdnih društava u Srbiji.

U poslednjih sedam godina slobodni zidari, članovi UVLS, su organizovali brojne humanitarne akcije koje su imale značajne rezultate i bile zapažene, kako od domaće, tako i od inostrane javnosti. Veliki Kapitel Srbije, čiji su svi osnivački članovi potekli iz redova UVLS, nastavljaju ovu tradiciju.

Humanitarna delatnost u cilju poboljšanja uslova života svih građana Srbije je uvrštena u stavove Konstitucije VKS kao jedna od osnovnih principa našeg rada i obaveza svih članova.

line
SADRŽAJ:   ●  NASLOVNA  ●  ZIDARI KRALJEVSKOG SVODA  ●  VELIKI KAPITEL SRBIJE  ●  KAPITELI  ●  KONKORDATSKA TELA  ●  NOVOSTI
 ●  KRALJ SOLOMON BR.1  ●  KLJUČNI KAMEN BR.2  ●  HARMONIJA BR.3  ●  BIBLIOTEKA  ●  KORISNI LINKOVI   KONTAKT
RAM_Serbia