logo

NASLOVNA

ZIDARI KRALJEVSKOG SVODA

VELIKI KAPITEL SRBIJE

KAPITELI

KONKORDATSKA TELA

NOVOSTI

KORISNI LINKOVI

KONTAKT

 

 

pic

certificate

VELIKI KAPITEL SRBIJE NA GODIŠNJOJ SKUPŠTINI GENERALNE KONFERENCIJE VELIKIH KAPITELA ZIDARA KRALJEVSKOG SVODA PRINC HOL AFILACIJE JULA 2016

Na redovnoj godišnjoj skupštini Generalne Konferencije Velikih Kapitela Zidara Kraljevskog Svoda Princ Hol Afilacije SAD, održanoj od 1. do 6.  jula 2016 godine u  Los Andjelesu (SAD)  ponovo je potvrdjeno članstvo Velikog Kapitela Srbije u ovoj renomiranoj organizaciji. Veliki Kapitel Srbije je podneo Godišnji izveštaj i prezentirao planove za dalji razvoj Stepenova Jork reda u Srbiji.

NOVA KNJIGA O ZIDARSTVU KRALJEVSKOG SVODA IZLAZI IZ ŠTAMPE DECEMBRA 2016
Prva knjiga o zidarstvu kraljevskog svoda  ikada objavljena u Srbiji, izlazi iz štampe krajem decembra 2016.
Knjiga Kraljevski Svod – Skrivena značenja Brata Džordža Stajnmeca se smatra klasičnim delom literature o zidarstvu kraljevskog svoda i jednom od najčitanijih knjiga ove vrste.

Kraljevski svod

Osnovani prvi Saveti Kraljevskih i Izabranih Majstora u Srbiji

2 novembar 2014, Beograd – Na inicijativu članova Velikog Kapitela Zidara Kraljevskog Svoda Srbije, a da bi se omogučio daljnji razvoj stepenova Reda Jorka u Srbiji, grupa Kompanjona iz Princ Hol Velikog Saveta Kraljevskih i Izabranih Majstora, pod vođstvom Velikog Majstora Keneta Barklija, su posetili Beograd i organizovali rad tri stepena kripte, koji su bili dodeljeni kvalifikovanoj Braći Zidarima Kraljevskog Svoda iz Beograda. Nakon toga, tri Saveta kojima je odobren rad pod dispenzacijom, su osnovani u Beogradu. Njihova imena su Jerusalim, Zarubabel, i Alfa.

pic

Osnivačka skupština Velikog Kapitela Srbije

1 novembar 2014, Beograd – Nakon izbora I postavljenja Velikih Oficira Velikog Kapitela Zidara Kraljevskog Svoda Srbije, održana je prva Godišnja Skupština na kojoj su predloženi i usvojeni Konstitucija i Pravilnik o Radu Velikog Kapitela. Takođe, na Godišnjoj Skupštini su Velikom Prvosvešteniku Princ Hol Velikog Kapitela Zidara Svetog Kraljevskog Svoda Države Južne Karoline i drugoj Braći iz Južne Karoline dodeljene Povelje počasnih članova Velikog Kapitela Srbije u znak zahvalnosti za njihov doprinos razvoju Zidarstva Kraljevskog Svoda u Srbiji.

pic

Izabrani i instalirani Veliki Oficiri VKS

1 novembar 2014, Beograd – Nakon glasanja članova tri Kapitela Kralj Solomon, Ključni Kamen i Harmonija, koji su radili u Beogradu pod zaštitom Princ Hol Velikog Kapitela Zidara Svetog Kraljevskog Svoda Države Južne Karoline (SAD), Najuvaženiji Semjuel Dejvis, Veliki Prvosveštenik Princ Hol Velikog Kapitela Zidara Svetog Kraljevskog Svoda Države Južne Karoline sa grupom svojih Velikih Oficira je odobrio ovu odluku, i nakon izbora, instalirao Velike Oficire Velikog Kapitela Zidara Kraljevskog Svoda Srbije. Za prvog Velikog Prvosveštenika izabran je i postavljen Komp.  Vladimir S. Marković.

grb

Povelje predate kapitelima Kralj Solomon, Ključni Kamen i Harmonija

1 novembar, 2014, Beograd – Tri Kapitela Zidara Kraljevskog Svoda – Kralj Solomon Br. 64, Ključni Kamen Br.65, i Harmonija Br.66, koji su radili u Beogradu sa dispenzacijom pod zaštitom Princ Hol Velikog Kapitela Zidara Svetog Kraljevskog Svoda Države Južne Karoline (SAD), su nakon godinu dana rada dobili svoje Povelje o radu. Nakon zajedničkog rada tri Kapitela, kome je prisustvovao Najuvaženiji Semjuel Dejvis, Veliki Prvosveštenik Princ Hol Velikog Kapitela Zidara Svetog Kraljevskog Svoda Države Južne Karoline, i grupa Velikih Oficira, odlučeno je da tri Kapitela u Srbiji osnuju Veliki Kapitel Zidara Kraljevskog Svoda Srbije, sa dozvolom I uz podršku Princ Hol Velikog Kapitela Zidara Svetog Kraljevskog Svoda Države Južne Karoline.

povelje

pic

 

pic

cerificate

VELIKI KAPITEL SRBIJE JE PRIMLJEN U ČLANSTVO GENERALNE KONFERENCIJE VELIKIH KAPITELA
ZIDARA KRALJEVSKOG SVODA PRINC HOL AFILACIJE


Na godišnjem zasedanju Generalne Konferencije Velikih Kapitela Zidara Kraljevskog Svoda Princ Hol Afilacije održanoj od 3. do 8. Jula 2015 u SAD, Veliki Kapitel Srbije je primljen u punopravno članstvo ove renomirane internacionalne organizacije. Prilikom prijema Generalni Veliki Prvosveštenik Džon Vajt se zahvalio Velikom Kapitelu Srbije na radu, doprinosu i podršci, sa najboljim željama za buduću saradnju.

Generalna Konferencija Velikih Kapitela Zidara Kraljevskog Svoda ima u svom članstvu preko pedeset Velikih Kapitela iz Sjedinjenih Američkih Država i Bahama.

kriptik

Saveti Kraljevskih i Izabranih Majstora u Srbiji primili Povelje iz SAD

29. decembar 2016, Beograd – Jerusalem, Zarubabel, I Alfa  Saveti Kraljevskih i Izabranih Majstora koji rade u Beogradu od novembra 2014. Godine sa dozvolom i pod zaštitom Princ Hol Velikog Saveta Južne Karoline su konačno dobili svoje povelje, što praktično omogućuje stvaranje Velikog Saveta Srbije čije se osnivanje može očekivati ove godine.
Kao što je poznato, na inicijativu članova Velikog Kapitela Zidara Kraljevskog Svoda Srbije I Ujedinjenih Velikih Loža Srbije, a da bi se omogučio daljnji razvoj stepenova Reda Jorka u Srbiji, grupa Kompanjona iz Princ Hol Velikog Saveta Kraljevskih i Izabranih Majstora, pod vođstvom Velikog Majstora Keneta Barklija, su 2014. posetili Beograd i organizovali rad tri stepena kripte, koji su bili dodeljeni kvalifikovanoj Braći Zidarima Kraljevskog Svoda iz Beograda. Nakon toga, tri Saveta kojima je odobren rad pod dispenzacijom, i nakon uspešnog rada pod dispenzacijom, stigle su i Povelje iz Južne Karoline.

 

Ivan Sariev je izabran za Velikog Majstora ujedinjenih Masona Burarske

Četvrtak, 27 August 2015 – Sofia, Bugarska. Ovog leta je konačno došlo do ujedinjenja Slobodnih Zidara Bugarske nakon petnaest godina razdora i pregovora. 20 juna 2015, preko 1300 članova iz 44 lože Velike Lože Bugarske se ujedinilo sa Ujedinjenom Velikom Ložom Bugarske. Za novog Velikog Majstora je jednoglasno izabran Brat Ivan Sariev. Ceremonija ujedinjenja je održana u Sofiji ( Hotel Marinela) u prisustvu  delegacija iz Nemačke, Austrije, Rusije, Italije, Francuske, Španije, Turske, Švajcarske i SAD.

Bulgaria

Mišel Bešelet je posetila Veliku Ložu Čilea i održala govor

Ponedeljak, 3 Novembar 2014, Santijago, Čile – Predsednica Čilea, Mišel Bešelet je posetila Veliku Ložu Čilea. Ovo je bilo prvi put u istoriji ove zemlje da je predsednik učinio zvaničnu posetu Velikoj Loži i održao govor. Prilikom ulaska, predsednica Bešelet je pozdravljena od strane 650 prisutnih slobodnih zidara. Predsednica Bešelet potiče iz porodice sa jakom masonskom tradicijom. Njen otac, kao i njen deda su bili slobodni zidari. Kancelarija predsednice republike je izdala saopštenje u kome se navodi da je predsednica posetila Veliku Ložu u znak priznanja za doprinos slobodnih zidara obrazovanju, demokratiji, i društvenom razvoju Čilea. Meliki Majstorn Velike Lože Čilea je izjavio prilikom posete predsednice da su slobodni zidari veoma ponosni na njenu posetu, jer je predsednica uvek bila veoma bliska slobodnim zidarima Čilea.
(Preuzeto od: http://masonicpressagency.blogspot.com)

pic

Kraljica Silvia dodelila stipendije Masonske Fondacije Švedske

Stokholm, Švedska – Kraljica Silvija je predala izabranim studentima 35 stipendija koje se svake godine dodeljuju od strane Masonske Milosrdne Fondacije Stiftelsen Frimurare Barnhusets. Kraljicu je u ime Fondacije i svih Švedskih slobodnih zidara pozdravio predsednik fondacije Bro. Karl Gustav Pel na događaju koji se održao u Bååtska Palati.
(Preuzeto od: http://masonicpressagency.blogspot.com)

pic

Velike Lože Masačusetsa, Ajove, i Češke Republike ponovo priznaju NVLF

Pariz, Francuska – Nacionalna Velika Loža Francuske je ponovo uspostavila odnose  sa Velikim Ložama Masačusetsa, Ajove, i Češke Republike. Ova priznanja koja su došla u septembru su nastavak pozitivnog trenda koji je započeo nakon preporuke Komisije za rekogniciju Konferencije Velikih Majstora Severne Amerike koja je ustanovila da se situacija u NVLF normalizovala I predložila Velikim Ložama da obnove odnose.
(Preuzeto od: http://masonicpressagency.blogspot.com)

pic

Konferencija Velikih Sekretara i Kancelara Velikih Loža Evrope

Petak, 10 oktobar 2014, London – Od 10 do 11 oktobra 2014, Ujedinjene Velike Lože Engleske su bile domaćini 25. Godišnje Konferencije Velikih Sekretara i Kancelara Velikih Loža Evrope. Prošlogodišnja Konferencija je održana u Rimu, u organizaciji Velikog Orijenta Italije.
(Preuzeto od: http://masonicpressagency.blogspot.com)

pic

Žulio Merinjos je izabran za novog Velikog Majstora Velike Lože Portugala

Lisabon, Portugal - Žulio Merinjos, advokat i političar, je postao novi lider portugalskih masona. Rođen 1954 u Španiji, sin portugalskih emigranata, Merinjos je bio dva puta poslanik u skupštini, kao član socijalističke partije.
Iniciran u Loži Porto do Graal Br.2 1992, bio je Starešina , Zamenik Velikog Majstora, i Provincijski Zamenik Velikog Majstora. Takođe je Zidar Kraljevskog Svoda i mason 32 stepena Škotskog Reda.
(Preuzeto od: http://masonicpressagency.blogspot.com)

pic

line
SADRŽAJ:   ●  NASLOVNA  ●  ZIDARI KRALJEVSKOG SVODA  ●  VELIKI KAPITEL SRBIJE  ●  KAPITELI  ●  KONKORDATSKA TELA  ●  NOVOSTI
 ●  KRALJ SOLOMON BR.1  ●  KLJUČNI KAMEN BR.2  ●  HARMONIJA BR.3  ●  BIBLIOTEKA  ●  KORISNI LINKOVI   KONTAKT
RAM_Serbia